Zájem o hypoteční úvěry v období stále se zvyšujících úrokových sazeb

Zájem Čechů o hypotéky vlivem rostoucích cen nemovitostí a vysokých úrokových sazeb klesá, respektive se navrací k normálu let před covidem. Zdá se však, jako by samotná krize a nejistota ohledně budoucího vývoje cen v lidech umocňovala potřebu bezpečí a jistoty, kterou nalézají právě ve vlastním bydlení.

Ovšem pro získání financí pro vlastní bydlení je potřeba vědět pár zásadních věcí:

  • Kolik musím mít naspořeno?
  • Můžu rozdíl mezi kupní cenou a hypotékou financovat dalším úvěrem?
  • Limituje mě nějak věk?
  • Mám na splácení dostatečný příjem?
  • Vadí, že už něco splácím?

To všechno (i pár dalších otázek) spolu důkladně probereme, pokud za námi dorazíte do naší kanceláře.

Se stále rostoucí základní sazbou, vyhlašovanou Českou národní bankou, která již nyní atakuje hranici 6%, je pro více a více lidí hodně obtížné novou hypotéku získat, nicméně právě proto jsme tady. Pomalu žádný případ financování není bezproblémový a to je pro nás výzva! Naši stávající klienti vědí, že si umíme poradit.

Pojďme si ukázat, jak by to vypadlo se čtyřčlennou rodinou z Liberecka, kdyby si chtěli koupit nemovitost za 4 mil. Kč.  – viz kalkulace v pdf

Otci je 39, vydělává 35 tis./měs. čistého, matce je 35, mají dvě děti, z toho na jedno pobírají ještě rodičovský příspěvek ve výši 8 tis. Kč. Předpokladem je, že nic dalšího nesplácí, ani nemají povolený kontokorent či kreditní kartu.

Ideální variantou je, aby měli naspořeno 20 % vlastních zdrojů, což v našem případě činí 800 tis. Kč. 

Poté, když splátku rozpočítáme na 30 let, tak měsíční výdaj na splácení hypotéky ve výši 3,2 mil. Kč se pohybuje kolem 18 – 19 tis. /měs. při nejnižší možné úrokové sazbě 5,44 % p.a.. Rodině tedy zbyde cca 24 tis. na pravidelné měsíční výdaje – zálohy energií, vodu, internet, dopravu, stravu, ošacení, kroužky dětí, atp.. 

Navíc, pokud si v kalkulaci povšimnete, je v tomto případě pouze málo bank, které by danou rodinu dokázaly zafinancovat. Ty další mají buď vyšší nároky na bonitu klientů nebo mají vyšší úrokové sazby, což při této výši hypotečního úvěru může udělat rozdíl i v řádu několika tisíc korun. Je proto důležité, abychom při kalkulaci měli přesné údaje, s kterými můžeme počítat. 

Našim cílem je, aby klient od nás odcházel s pocitem, že se dozvěděl vše, co potřebuje a že má možnost si své rozhodnutí v klidu a dokonale promyslet i z dlouhodobějšího hlediska. Koneckonců, chce si pořídit nemovitost, v které chce bydlet třeba i do konce života, nekupuje věc denní spotřeby.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *